8-години затвор и  9 години без право да шофира, получи

...
8-години затвор и  9 години без право да шофира, получи
Коментари Харесай

8 г. затвор за Александър, който със 110 км/ч уби на пътя Васко, Светли и Георги

8-години затвор и  9 години без право да кара, получи от Апелативния съд във Велико Търново Александър Ковачев, който през 2020 година умъртви на пътя трима младежи край Български извор. Делото се гледа за повторно в Търново, а на предходното съвещание подсъдимият за кървавия преден удар бе спретнат от правосъдната зала в ареста поради друго досъдебно произвеждане в Разград.

Със свое решение, състав на Апелативен съд – Велико Търново удостовери напълно присъда на Окръжен съд – Ловеч, с която подсъдимият е бил приет за отговорен в това, че на 18.11.2020 година, към 20.00 ч., на пътя София-Варна, в землището на с. Български извор, обл. Ловеч, управлявал „ БМВ 5ЕР РЕИХЕ ", благосъстоятелност на юридическо лице със 110 км/ч. в зона на ограничаване, навлязъл в насрещната лента и се забил в колата на младежите. В разследване на удара по несъобразителност предизвикал гибелта на приятелите Васко, Светли и Георги от София, Етрополе и с. Джурово, както и междинна телесна щета на още двама мъже, като действието съставлява изключително тежък случай. Първоинстанционният съд осъдил подсъдимия на 12 години отнемане от независимост, които редуцирал с 1/3 до 8 година заради кратко разследване.

  " Апелативен съд – Велико Търново оправдал подсъдимия в частта на повдигнатото му обвиняване по отношение на квалифициращия симптом „ изключително тежък случай " и след съответната преквалификация на действието, понижил размера на наложеното наказване от 8 на 4 години отнемане от независимост, както и размера на наложеното наказване „ отнемане от право на ръководство на МПС " от 9 на 6 години ", напомнят от правосъдната палата.

Със свое решение от 02.10.2023 година, Върховният касационен съд отменил решението на втората инстанция и върнал делото за ново разглеждане от различен състав на въззивния съд.

" Съобразно откритите по делото обстоятелства, вярно първоинстанционният съд е приел, че е налице „ изключително тежък случай ", а извънредно високата социална заплаха на дееца е обусловена от установените 16 нарушавания по ЗДвП за последните 9 години, както и това, че за интервал от единствено шест месеца той е бил глобен с шест фиша, което държание го обрисува като извънредно твърдоглав извършител на пътя ", се показва в решението.

Решението на Апелативен съд – Велико Търново предстои на обжалване и митинг пред Върховния касационен съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР